katedra?

Február 22 ,  a magyar hagyomány szerint szerencsétlen nap.

Ekkor ült bele trónjába Péter apostol – Antióchiában!!!!

Ennek ellenére a római és egyetemes egyház “Katedrájának” teljes jogú elfoglalását , Péter székbeültetését ünneplik a katolikusok Üszkös szent Péternek is nevezik , a “beleült romlás” jelentéssel a “trón” meg van , és a Szent Péter Bazilika egyik legfontosabb, de szemek előtt elrejtett ereklyéje egy fa trón, melyen faragott elefántcsont lapok vannak HERKULES !!!!!!! tetteivel, és Nagy Konstantiné volt.

Szt Péter széke (lat. Cathedra). A ~ félköralakú apszisának oltára fölött egy ősi pápai trónszéket tisztel a hagyomány (→ex cathedra). Gianlorenzo Bernini bronz ereklyetartója őrzi, súlya 191.383 kg. A roppant súlyú támlásszék előtt 2 nagy bronzangyal áll, fölötte másik két angyalka tartja a pápai tiarát és a kulcsokat. Kétoldalt a 2 ny-i (Szt Ambrus, Szt Ágoston) és a 2 k-i egyházatya (Szt Atanáz, Aranyszájú Szt János) bronzszobra 1658–66: Giovanni Artusi műve, 74.300 kg. – Az ereklyetartóban lévő fából faragott trónszéket 18 elefántcsontlemez burkolja, domborműveik a gör-róm. mitológia szörnyeit és Herkules erőpróbáit idézik, stílusuk a 4. sz. alexandriai művészisk-ra utal. Bizonyítottnak tekintik, hogy a trónszék Nagy Konstantin cs-é (ur. 306–337) volt, aki pogány korában különösen tisztelte Herkulest. A lateráni cs. palotában állt és a cs. ajándékaként a palotával együtt kerülhetett I. Szilveszter p. (ur. 314–335) birtokába. –
1865-től nem állították ki a széket nagy nehezen egyetlen képet kaptam a elefántcsont képekről Herkules 12 munkájával 🙂 lehet hogy a nagy Konstantin székében ülő pápák valójában a Herkulesi programot valósították meg?

az írás Szász Tibor András erdélyi tiszteletes munkája

kaotikus lexikon


Szinte BIZTOS, hisz MINDENT a Skytáktól loptak….azt követték – a HATALOM megtartása érdekében. Annyit TUDTAK csak a skytákről, hogy LEGYŐZHETETLENEK!

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Hozzászólásodat, véleményedet szeretettel várjuk!