Tihanyi Apátság Alapítólevele

Tihanyi Apátság Alapítólevele

Amikor a Nemzetközi Orientalista Kongresszus 1974. évi és a Sorbonne-on tartott megnyitó ülésén – igen dobogó szívvel- így kezdtem előadásomat: „a holtnak tartott sumer nyelv nem tűnt el, hanem megmaradt a magyar nyelvben”, a világ minden részéből odasereglett sumerológusok hangosan kinevettek. De a végén minden jóra fordult. Ugyanis az 1055-ből származó Tihanyi Apátság Alapítólevelében lévő „magyar szórványokat” mutattam be nekik, nagy falitáblákra írva. Ezeket a sumer nyelven olvasták el, és a saját nyelvükre fordították a jelentését.

Amikor az „ötödik” szöveget mutattam be, a Tel-Avivból érkezett sumerológusok egyike azt kiáltotta felém: „mit akar maga ezekkel a sumer szövegekkel…?” … „Nagyon köszönöm (mondtam), hogy ezeket maga sumernek ismeri fel, mert én eddig azt hittem, hogy ez magyar” és bemutattam az alapítólevelet, fali nagyságban kinagyítottan. Néma csend lett.

A terem tele volt, és a kongresszus elnöke – prof. LABAT – akkor jelent meg, amikor megkezdtem az előadásomat. Mivel csak az én előadásomra jött be és az előttem szóló prof. KRAMER-t nem hallgatta meg, különös kitüntetésnek vettem megjelenését. Az is volt, mert előadásomat kis könyvben kinyomatva az asztalra tettem, és ebből prof. Labat 10 példányt vitt el.

De nem ez a fontos, hanem az, hogy 5000 év távolában a Kr.u. 1000 körüli „MAGYAR” nyelvet a kongresszus „SUMERNEK” elismerte.

– Prof. Badiny Jós Ferenc –

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Hozzászólásodat, véleményedet szeretettel várjuk!