VIHAR

Már második éjszaka tombol az Égi – háború.

Mert, hogy ez nem egy szokványos vihar, az is biztos. Félelmetes. Hogy nem házban tartózkodom, teljesen másképp hat az egész. Csak egy ponyval és tíz centi szigetelés választ e a külvilágtól, így teljességében átélem az egész történést. Teljesen mások a hang – hatások, mint egy falazott épületben. Elhalkul, csend van, ilyenkor szépen visszahúzódik, hogy egy perccel később támadhasson. Szinte elemi erővel csattan neki a jurta tetejének, keményen megrázva a tető – szilikont, ami kissé megemelkedik. A kéménytartó lemez fémes hangot ad, amikor elmozdul a tündökön.  Mintha az Ég szállna alá a poklokra.  Csaba – királyfi serege kemény harcot vív a sötétséggel a fölsőbb dimenziőkban. Időnként a megemelkedett tetőrésen pár fokkal hűvösebb levegő árad a jurtába, és egy semmihez nem fogható édes illat – az ambrózia illata kíséri. Nem tudok aludni. Ilyen körülmények között nem. Nem félek, mert nincs mitől, csak olyan iszonyatos ez az egész… Hol északról érzem a támadást, hol nyugatról, olyankor megremeg a belső függöny.

jurtamA kis kályha remekül állja a sarat – rendületlenül melegít. Érdekes módon, nincs hidegebb a jurtában a szél miatt. Szokták volt mondani hajdanán, hogy kifújja a szél a házból a meleget. Hát én ezt itt nem érzem. csak annyira van hideg, mint egy átlagos  4 C fokos éjszakán, pedig az északi szél tényleg csontig hatol.

A jurtában más a hőérzet, a meleg levegő nem száll föl a mennyezet közelébe, hanem  a jurta  íves kialakításánál fogva – kering benne, egyenletesebbé téve a hőmérsékletet.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Hozzászólásodat, véleményedet szeretettel várjuk!